Selected Shortlisted Entries from the Victoria & Albert Museum extension competition

Originally posted in Dezeen

The shortlisted entrants for he Victoria and Albert museum’s Exhibition Road extension competition have been announced. In summary, the competition brief was to design a new gallery space and public courtyard above.

The original competition overview (from the V&A competition website) was:

The Victoria and Albert Museum wishes to create a major new gallery with the capacity to deliver its high-profile programme of temporary exhibitions, a  new museum entrance and a courtyard to create an informal and inviting relationship with Exhibition Road.

The gallery, providing approximately 1500m2 of relatively uninterrupted (column-free) exhibition space, will be formed below street level, on the only undeveloped site in the Museum. Above the gallery there will be a new external courtyard-style space, linking the V&A to Exhibition Road through Sir Aston Webb’s historic arched stone screen and creating a new entrance into the museum. The new courtyard will need to be flexible so that the space could be used for installations, performances, for events or a cafe.

The project is also a part of the Royal Borough of Kensington and Chelsea’s initiative to improve the pedestrian quality of Exhibition Road, London. Read more about the initiative here. There is some interesting press about the shared pedestrian zone which was initially planned with opponents to the scheme including disability campaigners. More here from Rudi.net (which by the way looks like a great source for professional and academic papers on all things built environment with articles by category) Yes, that part of this article totally deserved a bold font.

Some of the shortlisted entries below:

Norwegian office Snohetta teamed up with British office Gareth Hoskins Architects

Jamie Fobert‘s  practice has recently completed the extention for the Tate St Ives in Cornwall

Tokyo-based Jun Aoki & Associates were also shortlisted with recent work including the Aomori Museum of Art in Aomori City and the Louis Vuitton Store in Roppongi Hills Tokyo.Amanda Levete , ex-Future Systems partner – and probably better known as the designer of the Lords Media Centre (with the late Jan Kaplicky) – was also shortlisted.

Full list of shortlisted entries with annotated slideshow can be found at the BBC

This entry was posted in The Hard Grey Stuff and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s